top of page

Zadelpasconsult

Wil je je eigen zadel laten nakijken?

Wil je advies bij de aankoop van een tweedehandszadel door jezelf aangeleverd?

Ben je op zoek naar een nieuw zadel?

Aarzel dan niet, en neem contact met me op.

wit paard

Wanneer aangewezen?

Je paard is je partner & vriend. Omdat ze niet in woorden kunnen uitdrukken wat ze wel en niet leuk vinden, is het soms moeilijk om te bepalen wat er kan worden gedaan om hun prestatieniveau te optimaliseren. Als je goed naar je paard luistert, voorkom je dat hij pijn of ongemak krijgt tijdens het rijden. Problemen veroorzaakt door een slecht passend zadel kunnen door paarden worden uitgedrukt door middel van 3 soorten problemen. Laat je paard en zadel nakijken door een zadelpasser als een van de onderstaande problemen zich voordoet.

 

1. Lichamelijke problemen:

Witte haren - Spieratrofie - Zwellingen (hard en zacht) - Littekenweefsel - Open wonden - Drukplekken 

2.Gedragsproblemen:

Bijten of boos worden op het zadel of de singel - Weglopen/niet stilstaan bij het opstappen - Bijten naar het zadel of je been - Kan niet omrollen in de paddock - Rusteloos in de stal - Op het bit bijten of zenuwachtig doen - Platte oren

3.Training gerelateerde problemen:

Bokken of steigeren - Moeilijkheden met verzamelen of zijwaarts buigen - Concentratieproblemen - Rennen of wegschieten - Kreupelheid of stijfheid - Moeilijkheden om in een rechte lijn te lopen/ eigen spoor te volgen

Verloop van een consult

We hebben een droge en veilige werkplek nodig, met voldoende licht om je paard en de zadels te kunnen onderzoeken. Reken ongeveer 1,5 tot 2 uur voor een consult.

1) Kennismaking: gezondheidsgeschiedenis van het paard, algemene informatie over de ruiter en stalmanagement.

2) Beoordeling bouw en bespiering van het paard.

3) Algemeen onderzoek van de gevoeligheid en pijn van de rug van het paard (palpatie zacht en hard).

4) Het paard in stap en draf op de rechte lijn op een harde ondergrond laten zien om zijn bewegingsmechanisme te begrijpen.

5) Maken van templates. Dit is voornamelijk om op een later tijdstip te vergelijken of het paard is veranderd.

7) Onderzoek naar het momenteel gebruikte zadel (past het zadel op het staande paard?, en indien ja, ook tijdens het rijden?/gebruik Estride Harmony Sensor Pad, heeft het zadel een goed pasvorm voor de ruiter?).

8) Conclusie en feedback over de huidige situatie

9) Aanpassing van het zadel indien mogelijk of passen nieuw zadel indien de aanschaf wordt overwogen.

Estride Harmony is een drukgevoelige mat die is ontworpen om de verdeling van zadel- en ruiterdruk op de rug van paarden te meten. Het wordt gebruikt om de pasvorm van het zadel te controleren en/of rijtechnieken te analyseren. Het kan drukgegevens verzamelen in alle gangen.

Bedankt voor de inzending!

bottom of page